Profesor Iulian Gabriel Bîrsan: „A venit vremea ca gălăţenii să aleagă în Parlament oameni cu ştiinţă de carte”

Reporter: Domnule profesor Bîrsan, aţi acceptat propunerea preşedintelui PMP Galaţi, Cătălin Cristache, de a candida pentru un post de senator pe lista partidului. Cum aţi luat această decizie?

Iulian Gabriel Bîrsan: Decizia a fost relativ simplă, pentru că PMP este de mai bine de patru ani un partid care şi-a deschis larg porţile către oamenii de valoare din Galaţi. Dacă analizaţi lista pentru alegerile parlamentare din 6 decembrie, PMP este partidul oamenilor cu ştiinţă de carte. Eu sunt profesor universitar doctor şi fost rector al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi. Pe listă, mai sunt domnul Dumitru Işfan, şeful secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Judeţean, doamna Gabriela Lenghel, fost magistrat şi actual preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie din cadrul Ministerului Justiţiei. PMP Galaţi propune pentru funcţiile de parlamentari doctori, profesori, magistraţi, jurişti, ingineri. Or, eu consider că a venit momentul ca judeţul nostru să fie reprezentat în Parlament de oameni care au făcut ceva în viaţa lor, nu de politicieni de meserie care nu deschid gura decât atunci când depun jurământul.
De altfel, este uşor de făcut comparaţie cu ce se întâmplă la alte partide. Felul în care s-au comportat, spre exemplu, cei de la PSD cu rectorul Lucian Puiu Georgescu pe care l-au pus pe un loc neeligibil, în spatele unui deputat care susţine că are „ciasuri”, mi s-a apărut absolut descurajant în condiţiile în care toată lumea susţine că vrea o clasă politică bine pregătită.

Reporter: Care sunt obiectivele dumneavoastră în Parlament?

Iulian Gabriel Bîrsan: Având în vedere formarea mea profesională şi activitatea de o viaţă, voi încerca să impulsionez o reformă reală în Învăţământ. Şi sunt patru piloni majori care trebuie avuţi în vedere. 1) Creşterea treptată a finanţării, până în 2024, astfel încât Învăţământul să primească 6% din PIB şi Cercetarea 1% din PIB. Asta înseamnă aplicarea Pactului Naţional pentru Educaţie promovat de Preşedintele Traian Băsescu în 2008 şi semnat de toate partidele politice. Cu aceşti bani, se pot rezolva problemele de infrastructură (şcoli dotate, fără wc-uri în fundul curţii), dar şi problemele de salarizare. Învăţătorii şi profesorii din preuniversitar au nişte salarii mizere, care trebuie să crească dacă vrem să îmbunătăţim nivelul şcolii româneşti.
2) Se impune aducerea la zi a programei şcolare (fără manuale de acum 20 – 30 de ani) şi primenirea programei (mai puţine ore). Şcoala trebuie să pună accentul pe deprinderea de aptitudini, pe capacitatea elevilor de a înţelege ce li se predă şi de a aplica anumite modele, în detrimentul învăţării mecanice.
3) O altă prioritate este nevoia unei corelaţii mai bune între ce învaţă elevii la şcoală şi ce nevoi există pe piaţa muncii. Asta înseamnă deopotrivă încurajarea învăţământului dual (fostele şcoli profesionale), dar şi o comunicare constantă între programele de învăţământ superior şi mediul economic.
4) Nu în ultimul rând, pentru a restabili scara de valori a societăţii româneşti, avem nevoie ca de aer de eliminarea imposturii academice. Prea mulţi absolvenţi de doctorate cu lucrări plagiate care se folosesc de furtul intelectual pentru a accede la un nivel superior pe scara socială.

Reporter: Ce părere aveţi despre decizia Guvernului Orban de a închide şcolile?

Iulian Gabriel Bîrsan: Şcoala adevărată nu se poate face decât faţă în faţă. Interacţiunea dintre profesor şi elev, schimbul liber de opinii şi informaţii sunt esenţiale în procesul educaţional. Iar internetul, cu toate beneficiile sale, nu poate înlocui sala de curs. Pe de altă parte, este clar că nimeni nu s-a mai întâlnit cu o astfel de pandemie. Şi cred că asta se vede şi în cazul guvernanţilor care nu ştiu mereu ce trebuie făcut. Închiderea şcolilor poate fi privită ca o formă de improvizaţie, la fel cum, foarte bine, poate fi văzută şi ca o măsură care salvează vieţi. Personal, mi-aş fi dorit să văd că guvernanţii, în frunte cu doamna ministru Anisie, s-au pregătit mai bine pentru valul doi al pandemiei. Din păcate, au cam cântat precum greierele toată vara şi acum a venit toamna gri.

Reporter: Ce aţi fi făcut dumneavoastră în locul decidenţilor politici cu privire la suspendarea şcolii?

Iulian Gabriel Bîrsan: În lipsa unor date exhaustive sau concludente, mi-e greu să spun. Cert este însă că s-a trecut foarte uşor peste propunerea domnului ministru Cristian Diaconescu, colegul nostru care candidează pe lista PMP Bucureşti pentru un loc de senator. Pe scurt, acesta propunea să se ia în calcul ca perioada de toamnă – iarnă să fie „vacanţa mare” şi anul şcolar să înceapă din primăvară şi să se încheie toamna. Măcar până în momentul în care am fi trecut peste această pandemie. Pentru că şcoala online are marele dezavantaj de a aliena măcar o treime dintre copiii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale. Am fi redus astfel semnificativ abandonul şcolar.

Reporter: Cum merge campania electorală în contextul pandemiei?

Iulian Gabriel Bîrsan: Există un sentiment acut de butaforie câtă vreme interacţiunile cu oamenii sunt rare, iar singura temă care se vede ţine de pandemie. Sigur că este însă important să avem un Parlament legitim, cu puteri depline tocmai pentru că este o situaţie specială şi poate este nevoie de anumite legi esenţiale. În egală măsură, trebuie să constat că nici ceilalţi competitori electorali nu par să fie interesaţi să-şi prezinte programele electorale. Preferă să dezbată la infinit aceleaşi subiecte care sunt devoalate de presă şi să rămână pe etajul clevetelii ieftine. Şi asta se vede la Galaţi, unde PMP este singurul partid care şi-a luat un angajament de a propune un pachet legislativ de dezvoltare a judeţului şi îmbunătăţire a calităţii vieţii oamenilor. Chiar şi în condiţiile acestea, sunt convins că PMP va obţine un scor foarte bun şi asta tocmai pentru că avem cea mai bună listă de candidaţi şi un program electoral coerent.

Reporter: Ce mesaj aveţi pentru cetăţenii judeţului Galaţi în perspectiva alegerilor din 6 decembrie?

Iulian Gabriel Bîrsan: Îi îndemn să voteze PMP cu încredere. Să se uite cu atenţie ce propun partidele, să analizeze ce au făcut deputaţii şi senatorii de Galaţi în ultimii patru ani şi, apoi, să decidă cu mintea deschisă şi în cunoştinţă de cauză. Să aleagă PMP pentru că suntem partidul oamenilor competenţi şi cinstiţi din Galaţi.