Promisiunile lui Scarlat (PNL) s-au prefăcut în scrum: fermierii gălăţeni au primit mai puţini bani decât anul trecut

Gălăţeanul George Scarlat, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, promitea la începutul anului 2020 că ajutorul de minimis cunoscut sub numele de Programul Tomata va fi extins de către Guvernul PNL şi la alte legume. „Vom avea bani pe dezvoltare rurală şi vom putea să finanţăm şapte ani o măsură din fonduri europene, ca să nu mai existe incertitudinea din fiecare an că un guvern sau altul vrea să dea sau nu vrea să dea sectorului legumicol. Dar trebuie să discutăm nu doar de tomate, ci de diversificare, pentru că piaţa poate ne cere rădăcinoase sau pătrunjel, pentru că importăm şi pătrunjel, dacă vă vine să credeţi”, spunea la sfârşitul lui februarie George Scarlat, cel care deschide lista PNL Galaţi pentru Senatul României. 

Fermierii gălăţeni ne-au semnalat însă că promisiunile lui Scarlat nu s-au transformat în realitate. „Sub pretextul că numărul beneficiarilor a crescut considerabil, în loc de 3.000 de euro cât s-a dat anul trecut, Guvernul PNL a plătit doar 2.270 de euro. Mai mult, n-au alocat sume suplimentare pentru ciclul al doilea de producţie, cel de toamnă. Ca să nu mai vorbim de faptul că producătorii horticoli n-au fost incluşi în listele de beneficiari ai unor ajutoare de 7.000 de euro pentru fiecare fermă de la UE în contextul pandemiei”, ne-a declarat un producător agricol din Matca.

Motivul major pentru care s-a ajuns aici a fost scăderea bugetului alocat Programului Tomata de la 43,2 milioane de euro la 39,4 milioane de euro de către Ministerul Agriculturii. De asemenea, în baza HG 248/26.03.2020, promovat fără consultare publică folosindu-se drept pretext pandemia, s-a introdus obligativitatea unei producţii de 1.000 de kg suplimentar la 0,1 ha, pentru a reduce artificial numărul de beneficiari.