Renunțăm și noi la taxa pe apa de ploaie sau continuăm să jecmănim contribuabilul?

La sfârșitul lunii martie, consilierele PMP Oana Claudia Iurescu și Nicoleta Badiu depuneau la Registratura Consiliului Local o inițiativă privind eliminarea taxei pe apa căzută din cer.

Motivele invocate de cele două consiliere sunt extrem de clare: taxa este mare, de multe ori depășind cantitatea de apă consumată de mulți locatari, diferă de la cartier la cartier și chiar de la un bloc la altul, și nu în ultimul rând, aceste biruri sunt mai mari în cazul abonaților care plătesc prin intermediul asociațiilor de proprietari, comparativ cu cele plătite de abonații care au contract direct cu Apă Canal Galați.

Răspunsul celor de la Serviciul de Utilități Publice din cadrul Primăriei Galați a venit prompt, peste o lună și jumătate, și a fost ușor halucinant. Sintetizez ce a spus domnul director Vergiliu Vals, ca să nu vă pun aici toată scrisoarea lui de trei pagini. Așadar, taxa pe apa meteorică este sută la sută legală, doar că, și aici o să-mi permit să-l citez pe domnul Vals, contrasemnat de domnul Jalbă, ca să fie cât mai clar: „(…) din analiza făcută până în acest moment, apreciem că existența unui tarif al apei pluviale pentru toți utilizatorii este legală, dar că asupra valorii acestuia trebuie intervenit, în sensul scăderii lui la un nivel corespunzător costurilor reale ale operatorilor”! Așadar, doi consilieri vă cer să anulați această taxă, dumneavoastră spuneți că este legală, dar că este un pic umflată, ca să ajungă ceva mărunțiș și pentru Asociația de Dezvoltare Intercomunitară-Serviciul Regional Apă Galați, asociație care știm cu toții, colcăie de pesediști. Curat murdar, domnule director Vals!

O să le spunem domnului Vergiliu Vals, dar și șefului său suprem că există acum cadrul legal pentru eliminarea acestei taxe, doar că trebuie puțină voință. Puțin interes pentru buzunarul contribuabilului, hăcuit din toate pozițiile de stat sau alte servicii. Da, domnule primar, alegătorul, cel căruia i-ați promis multe în campania electorală, dar n-ați făcut mai nimic. Cu excepția bordurilor, mea culpa!

2 thoughts on “Renunțăm și noi la taxa pe apa de ploaie sau continuăm să jecmănim contribuabilul?

  1. Dupa parerea mea aceasta taxa este abuziva si voi explica si de ce. Toti proprietarii de locuinte platesc impozit pe pamantul de sub locuinta,(si curtile unde este cazul)pt.ca pamantul este al primariei. Daca pamantul este al primariei,de ce trebuie sa platim noi apa venita din cer cazuta pe pamantul primariei,nu este destul ca eu ca proprietar platesc impozit pe acea bucata de pamant,mai platesc si taxa?

  2. Inainte de a se discuta asemenea subiecte poate ar trebui sa „aruncam un ochi” si la celelalte tari din Ue ce fac si cum.

Comments are closed.