Scandal imens în PNL Galați. Contractele pe bani publici ale familiei Stângă aruncă PNL-ul în aer

Organizația PNL Galați este zdruncinată de un imens scandal iscat de afacerile care îl leagă de PSD pe președintele organizației, senatorul George Stângă. Potrivit dezvăluirilor jurnalistei Aida Zaharia, din Tecuci, nu este vorba de contracte câștigate prin licitații, ci de contracte atribuite prin încredințare directă firmei familiei Stângă.

Primarii PSD din comunele gălățene nu fac astfel de cadouri adversarilor politici decât dacă au undă verde de la Dan Nica sau președintele executiv al PSD Galați, Costel Fotea, președintele CJ Galați. Iar din moment ce liderul PNL Galați este legat de PSD prin aceste interese pecuniare, este evident că la rândul său trebuie să le livreze liderilor PSD o recompensă pentru aceste servicii, prin transformarea PNL într-o organizație care nu le face probleme liderilor PSD, fie că vorbim de voturile consilierilor județeni ai PNL care sunt subsumate intereselor președintelui CJ Costel Fotea, fie că vorbim de non-combat-ul PNL Galați în campaniile electorale.

Scorul obținut de PNL Galați la alegerile europarlamentare a demonstrat acest lucru, că liderul actual al PNL Galați a reușit să obțină 25,29%, sub scorul PSD, de 27,03%, ca la Vaslui (PSD – 24,02%, PNL – 19,88%) în condițiile în care Vasluiul este dintotdeauna un fief PSD, însă Galațiul a fost un fief PNL în 1996 și în 2004.

Aceasta este esența scandalului imens care macină PNL. Concluzia liberalilor nemulțumiți de prezența lui George Stângă în fruntea organizației este că Dan Nica și Costel Fotea controlează PNL Galați prin intermediul liderului organizației, senatorul George Stângă.

Afacerile pe bani publici ale firmei familiei președintelui PNL Galați

Dezvăluirile au fost făcute recent de jurnalista Aida Zaharia din Tecuci. Existau unele informații încă din campania electorală pentru alegerile locale din iunie 2016 conform cărora deplasările în comunele județului ale lui George Stângă erau motivate mai puțin de campania PNL contra PSD, fiind dedicate mai mult încheierii unor contracte de dezinsecție și deratizare cu primăriile conduse de primari PNL și PSD.

Nu se știa numele firmei, dar se spunea că ar aparține familiei lui George Stângă. Era dificil de aflat detalii, pentru că nu erau organizate licitații, erau contracte atribuite prin încredințare directă și mai ales primarii de comune refuză să ofere detalii despre contractele încheiate.

Jurnalista Aida Zaharia a reușit să afle detalii în legătură cu contractele încheiate de firma Luandge Service SRL, controlată de Stângă, cu Primăria Tecuci, în valoare totală valoare de 348.925 de lei pentru dezinsecţie şi deratizare. Apoi a ieșit la iveală o avalanșă de contracte pe bani publici ale acestei firme.

Potrivit Aidei Zaharia, numele firmei LUANDGE reprezintă o combinație a numelor membrilor familiei senatorului Stângă: LU (Luca, fiu) plus AND (Andrei, fiu) plus GE (Geanina, soție). O sumă de 120.529 lei au fost bani încasați de firma familiei senatorului George Cătălin Stângă din comunele județului Galați și municipiul Galați conduse de primari ai PNL și PSD. Din totalul sumei, 63.949 lei, au fost bani virați în contul lui Stângă prin intermediul școlilor. Faptul că ISJ se află sub conducere PSD din 2012 confirmă legăturile strânse ale senatorului liberal cu PSD.

„Totalul sumei încasate de Stângă de la școlile din județ indiferent de culoarea politică a primarilor (PNL, PSD, UNPR) se ridică la aproape 1 miliard (91.149 lei). Mai rar așa „dragoste paternă”! E similară „dragostei paterne” a lui Gegi de la Tecuci (preș-ul interimar de la PNL) care îl trage de urechi pe PSD-istul Hurdubae că nu se poate plimba cu copii în parc. Bănuiesc că nu s-a referit la „copiii” lui pe care nu-i are ci probabil la copiii „aventurierilor” tecuceni. În fine, încearcă și el să scoată capul după ce i-a mințit pe tecuceni cu micșorarea taxei de salubrizare la 7 lei!
Cea mai fruntașă localitate din mediul rural al județului Galați care a umplut cu generozitate buzunarele senatorului este Comuna Șendreni! 47.442 LEI (adică 474.420.000 lei vechi) au fost pompați în bugetul lui Stângă. Culmea este că primar la Șendreni este Paul Cristea, etichetat de Stângă drept acolit al lui VP Dobre” !”, a scris Aida Zaharia.

Firma familiei Stângă nu s-a limitat numai la contracte de dezinsecție și deratizare. Spre exemplu, cu Primăria Jorăști a fost încheiat, prin atribuire directă, contractul nr DA 12951404/04.08.2017, în valoare de 10.000 lei, pentru „servicii de consultanță tehnică și informare juridică”. Obiectul contractului este extrem de confuz. A fost încheiat ca să meargă banul!

Au fost căpușate școli, primării, instituții publice

„Au fost căpușate școli, primării, societăți ale consiliilor locale, instituții publice! Peste 4 miliarde de lei direct în buzunarele senatorului bugetofag!”, scrie Aida Zaharia pe pagina personală de Facebook.

Una dintre problemele semnalate de jurnalista din Tecuci ţine de faptul că firma care ar fi executat aceste contracte ar fi avut un singur angajat, mătuşa soţiei liderului PNL Galaţi, pe numele său Sterea Tinca. De altfel, administratorul firmei cu pricina este chiar femeia care şi presta activitatea de deratizare şi dezinsecţie.

George Stângă nu s-a mărginit să lovească doar în judeţul de baştină, ci şi-a extins activitatea şi în Călăraşi. Astfel, primarul din Călăraşi, Daniel Ştefan Drăgulin, i-a plătit lui Stângă peste 352.000 de lei pentru servicii de dezinsecţie şi deratizare. Nici comuna Dor Mărunt nu a scăpat de plata tainului: anul trecut, liberalul a obţinut două contracte în valoare de peste 169.000 de lei tot pe firma cu un singur angajat. De data aceasta, pentru ierbicidare şi dezinsecţie. Contractele ar fi putut să îi fie facilitate de colegul său de la Senat, senatorul PNL de Călărași, Răducu George Filipescu, numit de presa locală „cel mai influent politician din Bărăgan”, acesta controlând județul Călărași de 20 de ani.

Lista unora din contractele pe bani publici încheiate de firma familiei senatorului Stângă:

Lista contractelor pe bani publici atribuite prin încredințare directă firmei Luandge Service SRL_Page_1

Lista contractelor pe bani publici atribuite prin încredințare directă firmei Luandge Service SRL_Page_2

Ion Cordoneanu, decanul Facultății de Istorie, îi cere lui George Stângă să clarifice acuzațiile

Luni, 1 iulie, consilierul municipal PNL Ion Cordoneanu, decanul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, i-a adresat președintelui PNL Galați o scrisoare prin care îi cere să clarifice dezvăluirile din presă în legătură cu aceste afaceri pe bani publici, să dezmintă aceste dezvăluiri dacă nu sunt adevărate:

„În ultima vreme, după cum probabil știți, sunt publicate pe facebook o serie de postări care pun în discuție contractele unei firme și sumele destinate acestei firme pentru serviciile prestate în diferite localități din județul Galați și nu numai. Aspectele vizate de aceste postări se referă atât la legalitatea modului în care ar fi fost făcute achizițiile, cât și la aspectele de moralitate politică ale unor asemenea practici, avându-se în vedere faptul că firma vizată ar fi beneficiat, prin atribuire directă, de contracte încheiate cu localități ale căror administrații sunt conduse de Partidul Social Democrat.

Îmi declin orice competență în materie juridică pentru a putea face aprecieri de această natură. Consider, însă, că informațiile relatate în aceste postări aduc în spațiul public online grave prejudicii de imagine filialei județene a Partidului Național Liberal de la Galați, al cărei președinte sunteți.

Cred că trebuie să luați atitudine împotriva valului de afirmații prezentate drept dezvăluiri care afectează în mod negativ imaginea publică a unui președinte de partid, a unui demnitar al statului român, precum și a colegilor de organizație care susțin valorile liberale și consideră, în deplină coerență cu viziunea la nivel național a Partidului Național Liberal, că urmărirea interesului personal nu trebuie confundată cu derularea de relații de afaceri transpartinice, cu atât mai mult cu cât acele afaceri ar fi încheiate în baza unor relații personale cu demnitari și funcționari publici ai Partidului Social Democrat.

Este o chestiune de moralitate politică pe care sunt convins că, în calitate de senator al Partidului Național Liberal în Parlamentul României și de președinte de organizație județeană, o veți putea afirma fără ezitare”, a scris prof dr Ion Cordoneanu în scrisoarea adresată lui George Stângă.

Foto: ancheteonline.ro