Sloganul „Uniți în Europa”

Brexitul a fost o primă expresie a unor nemulțumiri colective ale societății, tranșante pe linie politică sub forma unui mesaj naționalist. Sigur că reacția socială la greșelile de ordin economic și nu numai a fost una de autoconservare, de izolare prin decizii radicale și Brexitul este un exemplu clar în acest sens. Dar actul de lapidare a uniunii nu se oprește aici, exemplele se înmulțesc numeric pe zi ce trece.

Dorința statelor membre de a deborda principiile uniunii vine din greșelile de strategie care se fac de ani buni la Bruxelles. Observăm și o antrenare a marilor puteri economice în vederea accelerării acestui proces. Mă refer la acordurile bilaterale dintre Rusia și Germania (Nord-streem), China-Italia. Ce trebuie să înțelegem este că Alianța Nord-Atlantică și Zona Euro sunt forțe enorme, care nu permit monopolizarea economiei mondiale. Și poartă acest caracter doar dacă rămân intacte.

Acest aspect l-au înțeles foarte bine puterile opozante, motiv pentru care încearcă destabilizarea sistemului prin aceste acorduri private cu anumite țări, în speranța de a le mima o posibilă supremație financiară. Dar această mimare este un fals pe termen lung, rezultatul fiind subordonarea Uniunii Europene și a statelor din această alianță.

De acceea sloganul „Uniți în Europa” este de fapt o adresare directă către întreaga clasă politică, care începe la București și se termină cu toți cei pe care îi va mandata fiecare stat la Bruxelles.