Surpriză! Pucheanu a cerut Louis Berger să medieze asocierea CJ Tulcea la construirea tunelului

Primarul Ionuț Pucheanu este protagonistul unui război în instanță cu companiile de consultanță Louis Berger SAS, The Louis Berger Group INC, Ernst & Young SRL și Ernst & Young Societe Anonyme for The Provision of Advisory Services, cărora refuză să le plătească studiile realizate în baza unui contract încheiat de Primăria Galați în noiembrie 2015, înainte ca el să devină primar.

Ar fi vorba de aproximativ 580.000 de euro, din contractul de 3,9 milioane euro prin care Louis Berger și Ernst & Young se obligă să elaboreze studiul de fezabilitate pentru construirea unui tunel pe sub Dunăre la Galați și să găsească și compania care să investească în construirea tunelului.

S-a ajuns la proces, primăria fiind dată în judecată de compaiile de consultanță. În dosarul aflat pe rolul Tribunalului Galați ies la iveală situații surprinzătoare. Deși Ionuț Pucheanu a anunțat în vara lui 2016, imediat după ce a fost ales primar, că nu va plăti nicio factură aferentă acestui contract, în toamna aceluiași an, mai precis în noiembrie 2016, tot primarul Ionuț Pucheanu cerea Louis Berger și Ernst & Young intermedierea unei asocieri a Primăriei Galați cu Consiliul Județean (CJ) Tulcea pentru construirea tunelului pe sub Dunăre.

Care să fie sectertul acestei atitudini duplicitare?

O altă surpriză din dosar este faptul că la IPJ Galați există dosarul penal nr 1.856/P/2017 IPJ Galați, în care sunt anchetați pentru abuz în serviciu mai mulți funcționari din Primăria Galați. Întrebarea este cine să fi făcut plângerea penală?

Cine era în 2017 adversarul construirii tunelului pe sub Dunăre și a depus plângerea la IPJ?

Primarul Pucheanu nu vrea să plătească nici un sfanț pentru proiectul lui Marius Stan

Ideea construirii unui tunel pe sub Dunăre i-a aparținut fostului primar al Galațiului, Marius Stan. În Strategia de Dezvoltare a Municipiului Galați 2014 – 2020, Stan a trecut la „punctul 1” proiectul „Legătura municipiului Galaţi cu principalele coridoare de transport prin subtraversarea Dunării”, un proiect cu adevărat strategic pentru zona Galați-Brăila.

În baza hotărârii Consiliului Municipal Galați nr 238/2013, prin care tunelul a fost înscris în Strategia 2014-2020, a fost comandat studiul de prefezabilitate, realizat de firma elveţiană Basler & Hofmann AG. Subtraversarea era formată din două tuneluri cu lungimea de 2,06 km, din care 1,56 km galeriile propriu-zise, săpate cu utilaje speciale, iar 0,5 km realizaţi prin săpătură deschisă.

Pe 19 februarie 2015 a fost anunțată licitația pentru contractul de „furnizare a soluției optime pentru construirea a două tuneluri, fiecare cu câte două benzi pe sens”. Contractul prevedea și găsirea finanțării, respectiv „atragerea sectorului privat într-un contract de parteneriat public – privat pentru realizarea celor două tuneluri”. Licitația a fost câștigată de reprezentanța la București a Louis Berger din Statele Unite și Ernst & Young, cu expertiză în domeniul finanțărilor, care împreună cu alte trei firme din Franța, Grecia și România, s-au angajat să facă studiul și să găsească finanțarea.

A fost încheiat contractul nr 127.920/26.11.2015, în valoare de 3,9 milioane euro, pentru de servicii de asistență și consultanță tehnică, economico-financiară și juridică pentru pregătirea și derularea contractului de finanțare pentru Proiectul „Tuneluri rutiere subtraversare Dunăre Galați – Brătianu”. Brătianu este localitatea de pe malul tulcean. Erau identificate 7 posibile locații pentru construirea tunelului.

Pe 6 iunie 2016 au avut loc alegeri locale și Marius Stan a pierdut. Noul primar, Ionuț Pucheanu și-a continuat și după preluarea mandatului ostilitatea din campanie față de proiectul tunelului pe sub Dunăre inițiat de Marius Stan.

Pucheanu a anunțat că refuză să plătească vreun ban: „Am avut o întâlnire, nu am ajuns, din păcate, la un numitor comun. Nici dumnealor nu pot veni cu un argument legal solid, care să stea în picioare, în afară de a ne spune că avem contract. Nu e de ajuns”, spunea Pucheanu.

Război în instanță. Louis Berger și Ernst & Young au dat în judecată Primăria Galați

Primăria Galați a fost dată în judecată de Louis Berger SAS, The Louis Berger Group INC, Ernst & Young SRL și Ernst & Young Societe Anonyme for The Provision of Advisory Services, reprezentate de două mari case de avocatură din București, SC Țuca Zbârcea & Asociaţii și SC Leaua și Asociații. Dosarul nr 5125/121/2017 se află pe rolul Secție de Contencios Administrativ a Tribunalului Galați. Primăria Galați are calitatea de „pârât” și e apărată de Cabinet de avocatură Daghie și Asociații din Galați.

Primăria a fost chemată în judecată pentru plata unei sume de 2.655.266 de lei, din care 2.339.442 lei reprezintă valoarea facturilor 0442 și 0443, emise pe 21 martie 2017, iar restul reprezintă penalitățile calculate la data deschiderii acțiunii în instanță din penalitățile de 0,05% pe care Primăria Galați va trebui să le plătească până la data achitării debitului.

În documentul prin care a fost deschisă acțiunea în instanță e prezentat istoricul litigiului. Se spune că pe 28 martie 2016, au fost puse la dispoziția Primăriei Galați primele studii realizate, denumite conform contractului „livrabilele b, c și d”, iar pe 22 iunie 2016 a fost transmise și celelalte studii din Etapa 1, care astfel era încheiată. Conform clauzelor contractuale, Primăria Galați avea la dispoziție 10 zile de analiză a conformității studiilor realizate în Etapa 1.

Dacă în a 11-a zi nu venea niciun răspuns al primăriei, conform clauzelor contractului „livrabilul” se considera însușit de municipalitate. Conform contractului, Louis Berger și Ernst & Young au emis facturile 0424 și 0425 din data de 02.11.2016 aferente studiilor livrate în Etapa 1. Primăria Galați trebuia să plătească cele două facturi în 30 de zile. Primarul Pucheanu n-a dat nici un răspuns.

Help! Pucheanu vrea acord cu CJ Tulcea pentru construirea tunelului!

Primăria Galați a încercat o stratagemă, în schimbul de scrisori solicitându-le celor de la Luis Berger și Ernst & Young SRL ajutorul pentru încheierea unui acord cu județul Tulcea.

„În urma acestor comunicări ce au avut loc între părți, a rezultat că pârâtul (Primăria Galați – n red) își exprimă unele rezerve cu privire la continuarea proiectului generate de neîncheierea unor acorduri cu autoritățile din județul Tulcea.

Prin adresa 114.176/11.11.2016, Primăria Galați a invocat dificultăți în încheierea unei asocieri cu județul Tulcea și a solicitat Louis Berger și Ernst & Young sprijinul pentru încheierea unui acord cu județul Tulcea. În același timp a restituit facturile. Prin adresa 2.085/PT100/29.12.2016, Louis Berger și Ernst & Young au comunicat Primăriei Galați disponibilitatea de a participa la întâlniri cu județul Tulcea dar a subliniat că prin contract nu avea vreo obligație în acest sens”, susțin avocații companiilor de consultanță.

E greu de înțeles această cerere a primarului Ionuț Pucheanu, care deși era foarte hotărât să nu plătească nicio factură, totuși lăsa să se înțeleagă că vrea continuarea proiectului dacă și CJ Tulcea se asociază la construirea tunelului.

Oricum, contractul era încheiat deja între Primăria Galați și firmele de consutanță, fusese încheiat în urma unei licitații organizate de Primăria Galați și eventualul acord cu CJ Tulcea nu ar fi schimbat cu nimic clauzele contractuale.

S-a ajuns și la un dosar penal. Cine a făcut plângerea?

În 2017 au fost câteva încercări de conciliere, dar nu s-a ajuns la o înțelegere. Louis Berger și Ernst & Young au emis două noi facturi pentru studiile realizate în Etapa 1, facturile nr 0442 și nr 0443.

Primăria Galați nu a plătit nici aceste facturi și prin adesa 31.130/12.04.2017 a comunicat că refuză plata facturilor din cauză că la la Serviciul de Combatere a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratul de Poliție Galați există dosarul penal nr 1.856/P/2017 IPJ Galați, în care sunt anchetați pentru abuz în serviciu mai mulți funcționari din Primăria Galați.

Întrebarea este cine să fi făcut plângerea penală? Nu discutăm de o cercetare penală „in rem”, ci de o plângere penală cu subiect și predicat, care îi vizează pe funcționari. Cine era nemulțumit de situația la care s-a ajuns? Numai persoane din conducerea Primăriei Galați.

Sunt motive serioase să credem că plângerea a fost făcută de cineva din Primăria Galați împotriva propriilor funcționari.

Pucheanu: nu plătesc lucrările făcute în alt UAT

Au fost ratate și ultimele încercări de a se ajunge la o înțelegere. Pe 26.06.2017, Louis Berger și Ernst & Young au invitat Primăria Galați la sediul SCA Țuca, Zbârcea și Asociații pentru concilierea divergențelor. Reprezentanții primăriei nu s-au prezentat. După o lună, pe 13.07.2017, primăria a răspuns prin avocat invocând tardivitatea plângerii prealabile.

Primarul Galațiului, Ionuț Pucheanu anunța în conferință de presă că au fost făcute foraje pe teritoriul altei unități administrativ teritoriale (UAT) și în consecință nu le poate plăti. „E vorba de lucrări făcute în cu totul altă UAT și mă refer aici la județul Tulcea”, spunea Pucheanu.

Louis Berger și Ernst & Young: noi am livrat studii, nu foraje!

În documentele din dosar, avocații Louis Berger și Ernst & Young răspund la acuzația primarului despre „alt UAT” cu faptul că, așa cum e prevăzut în contract, sunt livrate Primăriei Galați studii, nu foraje. „În primul rând, Prestatorul (Louis Berger și Ernst & Young – n red) nu a efectuat nicio lucrare pe teritoriul altei UAT, argument comunicat Achizitorului (Primăria Galați – n red) în nenumărate rânduri, atât cu ocazia întâlnirilor organizate, cât și prin corespondență.

Prin raportare la obiectul Contractului de Servicii, activitățile realizate în cadrul Etapei 1 a proiectului nu se materializează în lucrări de investiții de sine stătătoare asupra unor bunuri proprietate publică aflate pe raza altor UAT, ci prin produse intelectuale (studiu de fezabilitate, celelate studii, analize și rapoarte).

Locul în care au fost desfășurate de Prestator activitățile efective care au permis realizarea livrabilelor contractuale este irelevant”, susțin avocații Louis Berger și Ernst & Young. Primăria Galați a primit acele studii, nu a avut obiecțiuni, iar acum e târziu să le găsească hibe.

„Proces maraton”, dosarul a ajuns la volumul 9

Deși e o acțiune în contencios, se anunță un proces îndelungat. Dosarul are deja 9 volume. Acum procesul s-a blocat în efectuarea unor expertize contabile prin care să se verifice conformitatea „livrabilelor”, adică a studiilor realizate, precum și dacă „studiul topografic” e realizat conform normelor tehnice.

Până acum au fost schimbați 2-3 experți. Instanța are o corespondență pentru realizarea expertizelor și cu Universitatea de vest din Timișoara și cu Facultatea de Științe Economice de la Universitatea Transilvania din Brașov. E un proces de cursă lungă.

În aprilie, mai și iunie, au fost amânate trei termene, motivarea deciziei instanței fiind „în vederea efectuării expertizei dispuse în cauză”. În dosarul nr 5125/121/2017 a fost fixat un nou termen pentru data de 5 septembrie.