Trei sferturi din bugetul CJ pe 2020 merg spre dezvoltare

Astăzi, în şedinţă ordinară, a fost aprobat bugetul general al judeţului Galaţi pentru anul în curs. Astfel, Consiliul Judeţean Galaţi va avea, în 2020, un buget de 769.812.000 de lei.

„Buget record pentru investiții. 73% din bugetul Consiliului Judeţean Galaţi va fi folosit pentru dezvoltarea județului, adică aproape 560 de milioane de lei, cu 45% mai mult față de 2019 și de 43 ori mai mult față de 2016. 65% din această sumă înseamnă bani europeni. De altfel, fondurile europene pe care le-am atras la Galați sunt motivul pentru care avem cel mai mare buget din istoria instituţiei, asta în condițiile în care Guvernul a dat Galațiului cu 23 de milioane de euro mai puțin față de anul precedent. În 2020, Consiliul Județean Galați va avea un buget de 769.812.000 de lei, cu 31% mai mult față de 2019 și de aproape patru ori mai mult față de acum patru ani. Cea mai mare sumă este alocată domeniului transporturi şi infrastructură rutieră, adică 389.860.000 de lei, cu 40% mai mult faţă de 2019. De asemenea, sănătatea are un buget cu 110% mai mare faţă de anul trecut, respectiv de 160.022.000 de lei, iar cultura va beneficia de un buget de peste 82 de milioane de lei. În 2020, vom continua toate proiectele aflate în diverse stadii de implementare și vor fi demarate alte investiții de care Galațiul are nevoie”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi.

În 2020, bugetul general al judeţului Galaţi este configurat astfel: 73% pentru dezvoltare şi 27% pentru funcţionare.

În 2020, vor continua investiţiile de modernizare a drumurilor judeţene, de consolidare şi transformare a celui mai mare spital din judeţ într-o unitate medicală modernă şi dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie sau de extindere şi dotare a Unităţii de Primiri Urgenţe. Investiţiile vor continua şi la noul Centru Regional de Tratare a Cancerului de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Anul acesta va fi achiziţionat un aparat ultramodern pentru depistarea celulelor canceroase şi va fi adus la Galaţi un al doilea accelerator liniar de particule.

Fonduri au fost prevăzute, anul acesta, şi pentru finalizarea noului sediu al Muzeului de Artă Vizuală, a noului spital de la Boli Infecţioase şi a celui de la Găneşti. De asemenea, vor fi demarate noi proiecte de investiţii, precum modernizarea Drumului de Centură, construirea unei sere de plante exotice la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, înlocuirea conductelor, a instalaţiilor de fluide menajere, a lifturilor şi a tâmplăriei de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă sau de extindere şi dotare a Ambulatoriilor de Specialitate de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Galaţi şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor.