Viorel Tufă, candidatul PMP la Primăria Jorăşti: „Oamenii au nevoie de un primar cu mână de fier şi de un Consiliu Local eficient”

Viorel Tufă, de profesie pădurar, fost viceprimar, este cunoscut de oamenii locului ca fiind serios, ambiţios, gospodar. La alegerile locale din acest an, va fi candidatul Partidului Mişcarea Populară la funcţia de primar al comunei.

Reporter: Cum şi când aţi luat decizia de a candida pentru Primăria Jorăşti

Viorel Tufă: Sunt fiu al comunei. Aici, m-am născut; aici, am crescut, tot aici, mi-am întemeiat o familie frumoasă. Am fost întotdeauna un om activ. Nu am stat cu mâinile în sân. Nu am aşteptat nimic, de la nimeni, cu mâna întinsă. Când am luat decizia să candidez, m-am gândit că e bine să contribui cu ceva la dezvoltarea comunităţii unde trăiesc. În politică şi în administraţia locală, nu sunt un novice. Timp de 5 ani, ăm fost, viceprimar al comunei. Ştiu ce s-a făcut până acum, la fel de bine cum ştiu şi ce nu s-a făcut.

Reporter: Ce speraţi să faceţi până în 2020, ca primar? Ce proiecte prioritare aveţi şi din ce surse le veţi finanţa?

Viorel Tufă: La fel ca într-o gopodărie proprie, și la nivelul unei comune sunt foarte multe probleme, care însă, cu o planificare si gestionare riguroase, cu folosirea eficientă a banilor, pot fi duse la bun sfârșit. La Jorăşti, este nevoie de un primar cu mâna de fier şi de un Consiliu Local eficient, format din oameni de acţiune. Scopul meu principal este să modernizez infrastructura. Comuna Jorăști are trei sate componente: Jorăşti, Zărneşti şi Lunca. În toate e nevoie de investiţii serioase. Până în 2020, toate uliţele trebuie să fie pietruite; drumul dintre Zărnești și Rădești, aflat într-o stare deplorabilă, necesită reabilitare; mi-am propus, de asemenea, ca toate şanţurile de scurgere a apei pluviale să fie consolidate cu beton armat, pentru prevenirea inundaţiilor. Până şi clădirea Primăriei trebuie consolidată. Pe de altă parte, cetăţenii se plâng de faptul că serviciile medicale sunt deficitare. Dispensarul medical funcţionează într-o clădire veche, improprie, fără centrală termică. Pentru o urgenţă stomatologică, de exemplu, aceştia sunt nevoiţi să meargă la oraş, pentru că, în comună nu avem nici medic specialist în domeniu, nici dotările necesare. Dreptul la sănătate este garantat prin Constituţie. Stă în obligaţia primarului să-l respecte, să facă tot posibilul pentru ca oamenii să beneficieze de îngrijire şi tratament în condiţii decente. Sunt conştient că bugetul local este limitat; nu permite cheltuieli vaste. Avem însă posibilitatea accesării de fonduri europene, bani pe care îi voi investi cu rost, acolo unde e nevoie. Intenţionez să mă înconjor de o echipă de profesionişti care să ştie cum să elaboreze proiecte câştigătoare pentru bani nerambursabili de la Uniunea Europeană. Munca în echipă este sfântă. Primarul nu poate face nimic de unul singur.

Reporter: Se poate spune despre Jorăşti ca este o comună „grea”?

Viorel Tufă: Nu e o exagerare sa spunem ca este o comună grea, cu destule lipsuri. Distanța mare față de oraș, îmbătrânirea populației, depopularea satelor, prin plecarea tinerilor în oraşe din ţară sau din străinătate, lipsa locurilor de muncă sunt principalele probleme cu care ne confruntăm. La acestea, adaugăm cele menţionate anterior referitoare la nivelul deloc îmbucurător al calităţii vieţii cetăţenilor din cele trei sate componente.

Reporter: Care ar fi punctele forte? Există, cu siguranţă, şi aspecte de apreciat.

Viorel Tufă: Există un aspect care mă face să fiu mândru. Jorăştenii sunt oameni cu minți și suflete bogate, calzi, generoşi, gospodari. Ei trebuie luaţi în seamă nu numai atunci când le batem în poartă ca să le cerem votul, odată la patru ani, ci în fiecare zi. Nu trebuie transformati în niște simple cifre plătitoare de impozite și taxe, fără altă importanță. Ei aşteaptă, de prea multă vreme, să se întâmple lucruri bune și în comunitatea lor, sa duca un trai civilizat, apropiat de standardele europene. Lor, ca primar, le voi dovedi demnitate și loialitate.

Reporter: În acest caz, cum veţi reuşi să îi convingeţi să vă voteze pe dumneavoastră?

Viorel Tufă: Onoarea mi-a dictat să nu vând și să nu cumpăr niciodată oameni. Nu am de gând să schimb această abordare. Nu le voi „cumpăra” votul cu promisiuni goale sau cu bunuri mărunte, folositoare pe moment. N-o să mă transform în vânzător de iluzii, de gogoşi electorale ambalate frumos. Locuitorii comunei ştiu că, atunci cand îmi iau un angajament, îl duc la bun sfârşit oricât de greu ar fi drumul până acolo. Le-am câştigat încrederea prin cinste, nu prin şuşanele şi tras pe sfoară. Înaintea funcţiei, oricare ar fi ea, am ales întotdeauna să fiu om, să las o urmă frumoasă peste tot pe unde am trecut. De aceea, sunt apreciat în comună, spre disperarea şi nemulţumirea adversarilor mei politici. Nu va fi o competiţie uşoară, nici pentru mine, dar nici pentru ei, sunt convins. Eu nu mă tem de nimeni, nu am nimic de ascuns, ştiu ce am de făcut şi am încredere în concetăţenii mei. Ei sunt puterea.